המדריך להכנת גרנולה ללא גלוטן
אם אני אוכלת גרנולה, היא חייבת להיות גרנולה ביתית. כזאת שאני הכנתי במטבח שלי.
אני אוהבת את השליטה על התוספות ועל הכמות שלהן, אני אוהבת את השליטה על רמת המתיקות והכי אני אוהבת לדעת שיש בה רק מרכיבים שטובים לי. קונטרול פריק? אני? מה פתאום 🙂
יש המון מתכונים לגרנולה תוצרת בית – גרנולה עם סוכר, גרנולה בלי סוכר, גרנולה טבעונית וגרנולה ללא גלוטן ואפילו גרנולה עם טחינה (לא ניסיתי אבל דווקא נשמע טעים). בסופו של דבר – מתכון לגרנולה הוא עניין של העדפות אישיות מאוד מדויקות.
גרנולה ביתית להמונים
אני מכירה אנשים שאוהבים קוקוס בגרנולה שלהם וכאלה שדווקא מעדיפים שומשום, חלק אוהבים אגוזי פקאן וחלק נשבעים בפיסטוקים או בשקדים, חלק אפילו ממש אוהבים זרעי פשתן וצ'יה. אני גם מכירה אנשים שמעדיפים לקנות גרנולה מוכנה שלפעמים יש בה המון סוכר בגלל שגרנולה ביתית היא לא מאכל זול להכנה (אגוזים, זרעים, מייפל ודבש הם מרכיבים יקרים למדי).
לכן, בגלל שבהעדפות אישיות אני קצת מבינה – כתבתי כאן את המתכון הבסיסי שלי שעליו אתם יכולים לעשות כמה שינויים שתרצו, כל עוד תשמרו על היחסים בין השמן והממתיקים לכמות המרכיבים היבשים. היחס שלי בין שיבולת השועל לבין התוספות היבשות הוא 1:1 (לא כולל הפירות היבשים). בימים שבא לי לפרגן לעצמי קצת יותר (שזה בעצם כל הזמן) אני משחקת עם היחס ונותנת עדיפות לכמות האגוזים.
המדריך להכנת גרנולה ללא גלוטן
- נראה שבשיבולת שועל (נקראת גם קוואקר) אין גלוטן אבל מכיוון ששדות השיבולת השועל לפעמים נמצאים ליד שדות חיטה יש סכנה של מעבר של הדגנים בין השדות וחשש של זיהום משני כך שמי שיש לו צליאק בדרך כלל מקפיד בהקפדה יתירה גם בעניין של שיבולת שועל ולכן ירכוש שיבולת שועל ללא גלוטן. אם אתם נמנעים מגלוטן בגלל העדפה דיאטטית אז אפשר להשתמש בשיבולת שועל רגילה.
- קחו את זמן האפייה שמצוין במתכון כהערכה והמלצה בלבד. כל תנור מתנהג אחרת והגרנולה יכולה להיות מוכנה כבר אחרי 25-30 דקות. תקפידו לערבב ולבדוק את המצב שלה בכל 10 דקות. ברגע שהיא מזהיבה – היא מוכנה (היא תמשיך להתייבש גם מחוץ לתנור).
- גרנולה היא לא מוצר זול, תרגישו ממש בנוח להחליף ולשנות את סוג האגוזים והתוספות היבשות – גרעינים שונים, פיסטוקים, קוקוס גרוס, גרעיני פשתן, שומשום וכו' – הכל לפי הטעם והתקציב שלכם (שימו לב ששומשום וקוקוס נשרפים מהר אז עדיף לקלות אותם בנפרד ולהוסיף אחרי האפייה של הגרנולה).
- איך מכינים גרנולה טבעונית? משתמשים בסילאן במקום בדבש. שני דברים שצריכים לשים אליהם לב: 1. הסילאן קצת פחות מתוק מהדבש ולכן אפשר להוסיף עוד קצת ממנו לפי הטעם שלכם. 2. הסילאן צובע את הגרנולה בצבע כהה יותר ולכן לפעמים נראה שהיא אפויה למרות שהיא עדיין לא, אל תאפו אותה פחות מ-25 דקות ותקפידו לערבב היטב במהלך האפייה.
- כשאני מכינה גרנולה אני תמיד מכינה כמות כפולה כי היא מתחסלת במהירות, חצי כמות בארון וחצי כמות נשמרת מעולה כשהיא במיכל סגור הרמטי במקפיא אפילו כמה חודשים.
מתכון לגרנולה ביתית
החומרים (כקילו וחצי של גרנולה מוכנה):
400 גר' שיבולת שועל שלמה
100 גרם שקדים שלמים קצוצים גס
100 גרם גרעיני חמניה
100 גרם גרעיני דלעת
100 גר' אגוזים קצוצים גס – פקאן / מלך / לוז לבחירתכם
100 גרם (1/2 כוס) שמן
110 גרם (1/2 כוס) דבש / סילאן
120 גרם (1/2 כוס) מייפל אמיתי
100 גר' צימוקים / חמוציות / משמש מיובש קצוץ
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-160 מעלות טורבו ומרפדים 2 תבניות תנור בנייר אפייה.
- מערבבים בקערה גדולה את כל החומרים היבשים (לא כולל הפירות היבשים).
- מוסיפים לקערה את השמן, הדבש והמייפל ומערבבים היטב עד שהתערובת מתאחדת וכל המרכיבים בקערה מצופים היטב, הכי קל ונוח לעשות את זה בעזרת ידיים נקיות.
- משטחים בתבניות ומכניסים לתנור. אופים עד להזהבה (זה יכול לקחת בין 25 ל-45 דקות, תלוי בתנור). מדי עשר דקות פותחים את התנור ומערבבים את הגרנולה. חשוב להשגיח עליה היטב שלא תישרף כי לדבש ולמייפל יש נטייה להישרף די מהר כשהם על קרקעית התבנית.
- כשהגרנולה מוכנה מוציאים אותה מהתנור ומעבירים אותה עם נייר האפייה לשיש קר עד לצינון מלא.
- כשהגרנולה קרה ויבשה לגמרי מפוררים אותה בעזרת הידיים, מוסיפים את הפירות היבשים, ומעבירים לכלי אטום, הגרנולה נשמרת מעולה בטמפרטורת החדר כשבועיים-שלושה או במקפיא עד חודשיים.